Wzmacnia odporność, działa przy przeziębieniach i wirusach
Przepis
Czas wykonania 2 godziny
Składniki
- 10-20 g korzenia imbiru
- 200 g wody
- 25 g żelatyny (lub agaru)
- 60 g soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
- 100 g miodu lipowego (może też być inny)
Wykonanie
- Imbir ścieramy na tarce na małych oczkach wrzucamy do garnka.
- Dodajemy wodę i gotujemy 5 minut (musi się zagotować wtedy olejki eteryczne z imbiru się uwalniają).
- Studzimy trochę, napar musi mieć mniej niż 100 stopni , żeby żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących.
- Teraz dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Studzimy do ok. 40 stopni przecedzamy wszystko przez sitko i dodajemy miód i cytrynę.
- Wlewamy do foremek i wstawiamy do lodówki. (Agaru używamy wg instrukcji i nie wkładamy do lodówki.)
- Po zastygnięciu żelki są gotowe.
Składniki Aktywne
Imbir
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo,
- Pobudza układ odpornościowy,
- Wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację,
- Przeciwdziała mdłościom,
- Pobudza trawienie.
Cytryna
- Wspiera odporność organizmu oraz leczenie infekcji,
- Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
- Zawarta w cytrynie witamina C wspomaga leczenie infekcji.
- Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i ochrania błony śluzowe, dzięki czemu hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów
Miód lipowy
- Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie,
- Przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco,
- Obniża gorączkę,
- Na co dzień pomaga budować naturalna odporność,
- Pomaga w kaszlu,
- Pomaga w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych,
- Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach,
- Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną
Lawenda
- Działa antyseptycznie
- Pobudza wydzielanie soków żołądkowych
- Poprawia apetyt
- Łagodzi kolki i wzdęcia
- Uspokaja,
- Łagodzi skutki stresu emocjonalnego,
- Ułatwia zasypianie.